Tarina

Asko Lax - Pudasjärveltä
Asko Lax syntyi ja kasvoi Pudasjärvellä ja lähti opiskelemaan arkkitehdiksi Ouluun 1980-luvun alussa. Kiinnostukseen alaa kohtaan vaikutti ratkaisevasti maailman arkkitehtuurin huippusaavutuksia esitellyt kuvakirja, jonka hän sai lahjaksi isältään 9-vuotiaana.

Tuotesuunnittelua kohti
Ensimmäisen oman mallistonsa Asko Lax teki 1980-luvun lopulla kehiteltyään koivun taivutukseen perustuvia, muodoiltaan uudentyyppisiä jakkaroita ja pöytiä.

Ratkaiseva askel muotoilijan ammattiin oli hakeutuminen Art Center College of Designiin, joka avasi Euroopan kampuksen Sveitsiin 1986. Menestys opinnoissa avasi mahdollisuuden siirtyä maineikkaaseen pääkouluun Pasadenaan, Los Angelesiin. Hän valmistui teolliseksi muotoilijaksi Art Centerin ensimmäisenä suomalaisena vuonna 1993.

Huonekaluja ja sykemittareita
Valmistumisensa jälkeen Asko teki 90-luvulla eri asiakkaille huonekalusuunnittelua, kunnes vuonna 2000 hän siirtyi Polar Electron muotoilujohtajaksi. Polarin tuotteet toivat muoviteknologian tutuksi hyvänä lisänä aikaisemmin hankittuun puun ja metallin vankkaan suunnittelukokemukseen.

Vuonna 2004 Kontiotuote kutsui Asko Laxin suunnittelemaan Moskovaan tilat maahantuojalleen. Lopputuloksena syntyi maailman ensimmäinen moderni hirsitalo. Pulpettikattoineen ja isoine lasipintoineen se on vaikuttanut merkittävästi teollisen hirsitaloarkkitehtuurin kehitykseen.

Kotimaassa toistaiseksi tärkein kohde on vuonna 2021 valmistunut Tunturihotelli Iso-Syöte.

Lax Design – Taipaleenharju
Lax Design toimii Pudasjärvellä Taipaleenharjussa, joka on tuulimyllyistään tunnettu kylä Kuusamontien varressa, 70 kilometriä Oulusta. Yritys kehittää tuotteitaan Taipaleen tilalla, joka on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1771, jolloin rakennettiin hirsinen päärakennus.

Jo 1600-luvulla Taipaleen tilan kohdalta vedettiin vesireittiä kulkeneita veneitä harjun poikki Kiiminkijoen ja Iijoen vesistöjen välillä.

Kylä vanhoine rakennuksineen antaa luontevan taustan yhtiön tuotteille, jotka suunnitellaan kestämään aikaa ja käyttöä pitkälle tulevaisuuteen. Lax Designin tuotteet tehdään Suomessa, ja niiden kokoonpano ja pakkaus tapahtuu Taipaleenharjussa, josta ne lähtevät maailmalle.

Kalle Lax - yrittäjä
Lax Designin toimitusjohtaja ja pääomistaja on Kalle Lax, jolle elämäntapa yrittäjänä tuli tutuksi jo varhain isän työskennellessä kotitoimistossaan. Vaikka yrittäjyys onkin ollut elämässä jatkuvasti läsnä, ei Kalle nuorempana miettinyt uraa yrittäjänä vaan lähti opiskelemaan turvallisuusalaa silloisten kiinnostuksensa kohteiden myötä.

Unelma yrityksestä
Koulutuksen ja armeijan jälkeen Kalle Lax päätyi työskentelemään myynnin parissa, ja unelma yrittäjyydestä alkoi orastaa. Se vahvistui vuosi vuodelta, kun tehtävät muuttuivat entistä haastavammiksi ja itsenäisemmiksi.

Kokemus modernista myyntityöstä
Merkittävin kokemus Kallen uralla on ollut aika Neliöt Liikkuu LKV:n palveluksessa yhtenä ensimmäisistä yritykseen palkatuista. Kasvuyrityksen rohkea kulttuuri on tarjonnut hyvän maaperän oppia uudenlaiseen yrittäjyyteen, markkinointiin ja moderniin myyntityöhön nykyaikaisine menetelmineen.

Ajatus design-alan perheyrityksestä alkoi hahmottua työuran alkuvaiheissa mutta ensin vailla suurempaa vakavuutta tai aikataulua. Perheen kesken käytyjen keskustelujen kautta tavoitteet alkoivat vuosien mittaan kuitenkin hahmottua, ja lopulta tuli aika tarttua toimeen ja perustaa Lax Design Oy.

Lax Designin tarina on vasta alussa, mutta toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi olemaan
osana sitä.

Lax Design | Tarina